Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alpaka

2011.07.12

                                       

                                    Alpaka


REND: Párosujjú patások

CSALÁD: Tevefélék

NEM ÉS FAJ: Lama pacos

TESTMÉRETEK 

Marmagasság: 94-104 cm

Testtömeg: 55-65 kg

SZAPORODÁS

Ivarérettség: többnyire 2 éves kortól

Párzási időszak: augusztus-szeptember

Vemhesség: 11 hónap

Utódok száma: 1

ÉLETMÓD

Viselkedés: társas lény,nappal aktív

Táplálék: fűfélék és lágyszárú növények,kérődző

Élettartam: háziállatként többnyire 7 évg tartják,élettartama a szabad természetben kb. 25 év lehet

ROKON FAJOK

Legközelebbi rokonai a láma (guanicoë f. glama),a guanakó (L. guanicoë) és a vikunya (Vicugna vicugna).

ELŐFORDULÁS

Az alpaka elterjedési területe Peru déli részétől Chile és Argentína északi részéig húzódik.Az alpaka-gyapjú iránti növekvő kereslet miatt az állatokat Dél-Amerikában tenyésztik.

A FAJ VÉDELME

Jelenleg több mint hárommillió alpaka él,és számuk az iránti megmutatkozó tenyésztési igény miatt csak növekszik.