Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Farkas

2010.08.22

A farkas

Kép

Rend: Ragadozók
Család: Kutyafélék
Nem és faj: Canis lupus
A farkas évszázadok óta úgy szerepel mondáinkban és meséinkban, mint valami gonosztavő, pedig kifinomult társas kapcsolatrendszerben élő, inteligens teremtmény, az emberek igaztalanul keltik rossz hírét.
Testméretek:
Hossz:
a 160 cm-t is eléri; a hím valamivel nagyobb, mint a nőstény
Farokhossz: 30-54 cm
Testtömeg: 15-80 kg
Szaporodás:
Ivarérettség: 2-3 éves korában
Párzási időszak: decembertől márciusig, délen korábban
Vemhességi idő: 61-63 nap
Utódok száma: többnyire 4-7 kölyök
Életmód:
Viselkedés: társas; 20 egyedet is számláló falkában él
Hangkibocsátás: télen, főként vonyítás, egyébként morgás, üvöltés
Táplálék: szarvasok, őzek, valamint a szarvasmarhánál kisebb háziállatok, dögök, bogyók
Élettartam: kb. 10 év
Rokon fajok:
Napjainkban elsősorban Kanadában, Oroszországban és az Egyesült Államokban egyes részein él nagyobb számban. Az olaszországi Abruzzóban is fellelhető egy kisebb populáció, amely hajdan a félsziget teljes északi felét benépesítette
A faj védelme:
A természetvédők erőfeszítései ellenére a farkasok állománya sok országban a kihalás szélére került.