Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gepárd

2011.03.07

Gepárd

REND: ragadozók
CSALÁD: macskafélék
NEM ÉS FAJ: acinonyx jubatus
A gepárd a leggyorsabb szárazföldi emlős. Ha zsákmányállatot üldöz, 100 km/h sebességre is fel tud gyorsulni.
TESTMÉRETEK:
Testhossz: fej-törzs: 130-150 cm ; farok: 60-80 cm
Testtömeg: 30-60 kg
SZAPORODÁS:
Ivarérettség: 2-3 éves korban
Párzási időszak: egész évben
Vemhességi idő: 90-95 nap
Alomnagyság: legfeljebb 5 kölyök , általában 2-4
ÉLETMÓD:
Viselkedés: a nőstények magányosan, a hímek kisebb csapatokban élnek
Táplálék: különböző gazella fajok, de néha nyulak is, rágcsáló és néha zebrák is
Élettartam: vadon körübelül 12 év, fogságban hosszabb
ROKON FAJOK: A gepárd egyik veszélyeztetett alfaja az Acinonyx jubatus venaticus, Ázsiában él.
ELŐFORDULÁS:
Túlnyomó részt Dél- és Kelet-Afrikában, Közép-Keleten és Dél-Ázsiában.
A FAJ VÉDELME:
A gepárd veszélyeztetett faj. Régebben tömegesen vadászták bundájáért, ma élőhelyének beszűkülése és zsákmányállatai számának csökkenése  okozza a legnagyobb gondot.