Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kis panda

2011.03.07

http://www.zoobudapest.com/site/upload/2007/12/kis%20panda20.JPG

Kis panda

 

REND: ragadozók
CSALÁD: macskamedve-félék
NEM ÉS FAJ: ailurus fulgens
A kis panda, vagy más néven macskamedve, jobban hasonlít a mosómedvére, mint rokonára, az óriáspandára. Mégis mindkét panda egy családba, a macskamedve-félék családjába tartozik.
TESTMÉRETEK:
Hossza: fej-törzs hossza: 56-62 cm ; farokhossz: 28-48 cm
Testtömege: 3,7-6,2 kg
SZAPORODÁSA:
Ivarérettség: 18 hónapos korban
Vemhesség: 112-158 nap
Uródok száma: 1-4 kölyök
Születési testtömeg: 110-130 g
ÉLETMÓD:
Viselkedés: magányosan él, kivéve a párzási időszakot
Táplálék: túlnyomórészt bambusz, bogyók, madarak, tojások, virágok
ROKON FAJOK:
Közeli rokona az óriáspanda. A kis pandának két alfaja van. Az Ailurus fulgens a nyugati alfaj, az Ailurus fulgens styani pedig kínai.
ELŐFORDULÁS:
A Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szucsuán nyugati felén és Jünnanban él 2000-4800 méter magas hegyekben.
A FAJ VÉDELME:
Elterjedési területének nyugati felén az ember olyannyira megrongálta eredeti élőhelyét, hogy a macskamedve szinte teljesen kipusztult. Újabb óvintézkedéseknek köszönhetően azonban állománya újból lassú gyarapodásnak indult.